Tag

, , ,

B.BudeanuA fi student nu inseamna numai straduinta de a merge la ore si a-ti face la timp temele. Ci inseamna sa traiesti studenteste, sa te implici in problemele ce te motiveaza si sa lupti pentru rezolvarea lor. Bogdan Budeanu, prim vicepresedintele Uniunii Nationale a Studentilor din Romania (UNSR) si fost student al Facultatii de Electronica si Telecomunicatii de la Universitatea Tehnica ”Gheorghe Asachi” din Iasi, da un exemplu, demn de urmat: implicarea in organizatiile studentesti. 

Reporter: – Ce te-a determinat sa te implici in proiectele studentesti, chiar si dupa terminarea facultatii?

Bogdan Budeanu: – Trebuie sa mentionez ca, inainte de a veni la facultate am activat ca voluntar, nu intr-o organizatie, ci in structuri de tineret din orasul natal, Falticeni. Pe atunci, am fost ghid pe perioada unei veri la un muzeu din Falticeni. Cand am venit la facultate in Iasi, chiar din prima zi m-am inscris in Liga Studentilor Electronisti si m-am implicat activ cam in toate proiectele organizatie timp de cinci ani.

N-am ajuns intr-o functie atat de mare la UNSR dintr-o data, am crescut intr-o organizatie ca sef de departament, ca vicepresedinte si asa mai departe. Dupa ce am terminat facultatea, mi s-a propus un job la Universitatea Tehnica ”Georghe Asachi” din Iasi, care, practic, imi permitea sa fac acelas lucru pe care-l faceam in organizatie, numai ca aici lucram cu toate organizatiile din campus. Datorita acestui job am ramas si mai departe in organizatiile studentesti si le sprijin in continuare.

Reporter: – Care sunt avantajele studentilor implicati intr-o organizatie nonguvernamentala (ONG) sau o liga studenteasca? 

B.B: – Sunt mai multe avantaje. Daca ar fi sa le luam pe cele oficiale si pe cele neoficiale. Ca avantaje oficiale, sa spunem, iti poti face multe relatii, cunosti foarte multe persoane, incepand de la directori ai diverselor institutii publice, primari, prefecti, poti ajunge sa vorbesti cu ministri, chiar si cu presedinti de stat. Nu multor studenti li se ofera aceasta ocazie. Organizatia iti da multa incredere in tine, stii sa te descurci la un interviu, stii sa-ti faci un CV, o scrisoare de intentie si nu mai suferi de complexul sefului niciodata. Te invata sa lucrezi intr-o echipa, pentru ca, practic, asta faci intr-o ONG – lucrezi in echipa, stii sa lucrezi cu oamenii… marile companii au nevoie de asta.

Am discutat cu multe dintre ele si au ramas uimiti ca studentii din Iasi sunt foarte buni, dar nu stiu sa se comporte la un interviu, nu au acel tupeu si acea deschidere pentru care ar trebui sa o aiba orice student. Printre avantajele neoficiale, se numara persoanele care isi doresc pur si simplu sa ajunga la presedintia unei organizatii, ca sa aiba o stampila in buzunar, posibilitatea de a obtine o anumita sponsorizare fara ca banii sa fie investiti in organizatie sau care sint justificati prin niste facturi fictive. Altii se inscriu in diverse organizatii pentru a obtine tabere studentesti, fac totul pentru a se promova pe sine, ca om, si nu pentru a promova o echipa sau pe ceilalti studenti.

Reporter: – Care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta studentii?

 B.B: – Studentii de astazi au aceleasi probleme pe care le avea cei din anii ’80: au o camera de camin ridicola, tariful este ridicat, iar subventiile pentru camin sunt destul de scazute, bursele sint mici, transport in comun e slab dezvoltat etc. De 17 ani, studentii se tot plang ca traiesc intr-o tara in care nimeni nu face nimic pentru ei. In acest an am incercat sa rezolvam aceste probleme prin Legea invatamantului superior. Nu am gasit intelegere din partea Ministerului Educatie, Cercetarii si Tineretului (MECT). Am vrut sa stabilim niste burse si anual sa punem coeficienti de indexare a lor, dupa care, sa le trecem in Legea invatamantului, cu scopul de a pune capat acestor probleme care dureaza de 17 ani.

UNSR vrea sa rezolve problema practicii studentesti printr-o lege.

Reporter: – In ce masura s-a schimbat viata studentului de cand a aparut Uniunea Nationala a Studentilor din Romania (UNSR)?

B.B: – As fi ipocrit daca as incerca sa spun ca UNSR-ul poate schimba viata studentului. Sunt trei federatii in Romania: UNSR, USR (Uniunea Studentilor din Romania) si ANOSR (Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania). USR si ANOSR s-au inteles cu MECT anul trecut, pentru indexarea burselor. S-a cerut subventia de 52 lei pentru bursa pe student echivalent si tariful de cazare in medie de 80 lei pe luna. Ei s-au multumit cu hotararea MECT-ului.
UNSR-ul insa, nu s-a multumit cu asta si a mers in continuare. Am amenintat cu proteste in fata ministerului si am plecat de acolo certati cu ministrul. A doua zi am avut o surpriza foarte mare: s-a marit subventia pe bursa la 55 lei pe student, iar subventia pe cazare a fost in media, pe luna 92 lei. Dupa aceea s-a marit subventia pentru transportul in comun de la MECT, de la 20 la 25 la suta. Acest lucru s-a datorat strict UNSR-ului. Rezolvarea problemelor a fost la cererea organizatie.

Practic, ne-am comportat ca niste sindicalisti perfecti in momentul acela. Cu astfel de rezultate am putea spune ca a “afectat” UNSR, cat de cat, viata studentului. Am rezolvat, partial, problema burselor si a caminelor, ceea ce inseamna, ca am crescut subventia de la 52 lei la 55 lei. Acum, studentul primeste in medie, 10 – 15 lei in plus. Cit priveste bursele… Vina cea mare le revine universitatilor si facultatilor care dau prea multe burse si-s mici. Ar trebui sa dea mai putine burse si sa aiba o valoare mai mare.

Reporter– Ce urmari a avut proiectul ”DNA-ul studentesc” organizat de UNSR?

 B.B: – ”DNA-ul studentesc” a avut un impact mediatic foarte mare. Iar in acest an, in campusul studentesc ”Tudor Vladimirescu” nu am vazut nici un afis care sa vorbeasca despre vinzarea locurilor in camine. ”DNA-ul studentesc” ia speriat pe studentii care se ocupau cu astfel de vanzari. In mai multe facultati au fost sesizate greseli ale comisiei de cazare. Nu am putut dovedi daca s-a luat sau s-a dat spaga. De acest lucru ar fi trebuit sa se ocupe Procuratura. Insa, noi am rezolvat cazurile celor care au depus plangere. Urmeaza sa vedem ce va depista DNA-ul studentesc in sesiuni.

Reporter– La ce proiecte lucreaza in prezent UNSR-ul?

B.B: – UNSR-ul lucreaza la un proiect de mare amploare. 200 de studenti vor face Revelionul 2008 la Covasna, in perioada 27 decembrie – 3 ianuarie 2008. Dispunem de 200 de tabere gratuite, oferite studentilor care s-au implicat in organizarea festivalului ”Studentiada” de anul acesta. Dupa Revelion, vom face un consiliu director si vom planui strategia si proiectele pentru anul 2008.

Desigur, ca vom reveni cu acele donatii de sange, probabil vom face un proiect pe plan national de reciclare a hartiei din campusurile universitare, vrem sa rezolvam problema practicii in Romania printr-o lege si sa modificam Codul Fiscal, ca patronatelor sa li se scada ceva consistent din impozite daca ofera practica scolara studentilor, ne preocupa si problema Legii burselor private. Acestea sunt momentan in discutie, nu este nimic concret, nu vrem sa promitem in momentul de fata. Conteaza cel mai mult ca avem initiativa.