Tag

, , , , ,

MadanLa Festivalulul ”Zilele Basarabiei” din Constanta, din perioada 4 – 6 aprilie, a.c., organizat cu prilejul aniversarii celor 90 de ani de la Unirea Basarabiei cu Tara Mama, Romania, a participat ca oaspete de onoare si lect. drd. Vlad Madan, de la Facultatea de Jurnalism si Stiinte ale Comunicarii a Universitatii de Stat din Moldova, Municipiul Chisinau.
Vlad Madan, originar din satul Truseni, a absolvit Facutatea de Jurnalism si Stiinte ale Comunicarii in 2005. Un an mai tirziu isi sustinea disertatia ca masterand, iar de anul acesta si-a inceput studiile doctorale. Vlad Madan a inceput sa practice jurnalismul din primul an de facultate, ca reporter la Teleradio – Moldova. In prezent este redactor-sef la revista religioasa ”Tabara” din orasul Orhei, colaboreaza cu alte reviste cu profil religios si face parte din echipa Radio Sangera unde este coordonator al unei emisiuni religioase. 

Dupa terminarea doctoratului, si-ar dori sa se intoarca la Televiziunea Moldovei, pentru ca, sustine el, ”este ceea ce-mi place si ceea ce vreau sa fac”. Manifestarea la care a fost invitat, ”Zilele Basarabiei” are loc de 8 ani consecutiv. Primele editii au avut loc la Timisoara si au fost gindite de Organizatia Studentilor Basarabeni cu ocazia aniversarii Marii Uniri de la 27 martie 1918. De-a lungul anilor, dupa ce au luat fiinta organizatii ale studentilor basarabeni si in alte centre universitare, cum ar fi Bucuresti, Cluj, Galati ori Iasi, festivalul “Zilele Basarabiei” a luat amploare. Anul acesta a fost pentru prima data cind si la Constanta, tineri basarabeni care invata in Romania au organizat o editie a acestei manifestari.

Reporter: – Ce impresii v-a lasat prima editie a Festivalului ”Zilele Basarabiei” din Constanta organizat de Organizatia Studentilor Basarabeni din Constanta (OSB – CT)? 

Vlad Madan: – Am ramas impresionat de ceea ce pot organiza studentii basarabeni departe de casa. De fapt, ma asteptam la o astfel de atitudine si primire. Ma bucur ca aici, la Constanta, s-au intrunit cei care vorbesc romaneste, cei care tin sa sarbatoreasca in fiecare an Marea Unire a Basarabiei cu Tara Romana de la 27 martie 1918. Am simtit aici ca fiecare dintre cei prezenti la festival se gandea cand va da Domnul ca Republica Moldova sa fie din nou impreuna cu Romania. Dar, din pacate, impedimentul care sta in fata noastra, a basarabenilor, este legat pe de o parte de formalitatile de obtinere a vizelor, iar pe de alta de motivatia pentru care sa pleci in Romania. Eu sper ca va fi cat mai aproape ziua in care sa se poata face circulatia libera in tara si sunt sigur, ca si ceilalti romani isi doresc acest lucru.

Este evident, deoarece suntem acelasi neam, vorbim aceeasi limba, avem aceleasi obiceiuri, aceleasi traditii etc. Consider, ca fiecare din noi este vinovat pentru ca nu mai sintem o tara si nu-mi pot ierta nici mie, ca atunci, in 1992, cand au fost initiate toate premisele necesare acestui fenomen, noi nu am profitat de situatia favorabila de a deveni o tara unica, de a fi asa cum ne-am dorit intotdeauna. Cred ca, atunci cand vorbim de unire nu trebuie sa ne gandim la promovari in serviciu, ci trebuie sa fie o datorie morala, o datorie prin care sa reparam ceea ce am pierdut cu ani in urma.

Reporter: – Ati mai participat la astfel de evenimente in Romania?

V.M: – La astfel de festivitati in Romania sunt pentru prima data, insa am avut ocazia sa merg in mai multe centre universitare cum ar fi: Bistrita, Cluj etc. Ne-au primit cu aceeasi caldura sufleteasca si cu acelasi sentiment de infratire cum l-au avut intotdeauna. Eu ma simt bine, ca acasa, si la Bistrita, si la Constanta, si la Bucuresti, pentru ca este firesc sa se intample acest lucru. Iar la Constanta mi-a facut o deosebita placere sa vizitez anumite monumente istorice, comori ale neamului nostru, pe care nu le vazusem pana acum.

Reporter: – Ce parere aveti despre manifestarile studentilor basarabeni aflati la studii in Romania?

V.M: – Este firesc, normal si chiar de dorit, ca asemenea organizari sa fie prezente atat la Chisinau, cat si in Romania. M-a bucurat nespus de mult ca pe 27 martie a.c., in fata Parlamentului Republicii Moldova, s-a cantat ”Noi sintem romani”, s-a incins o hora. Indiferent de zona in care ne aflam, aceste actiuni au devenit frecvente. Antrenand tanara generatie, in care noi ne punem mari sperante, vedem experienta lor de viata si atunci, ar trebui sa fim atenti la sfatul lor. De cele mai multe ori au intentii nobile si ne pot reorienta spre o cale mai corecta. Ma bucur ca se organizeaza asemenea manifestari, dar m-as bucura si mai mult daca, in scurta vreme, nu va mai exista acest hotar peste Prut, daca voi putea merge fara probleme la prietenii mei din Romania si nu voi fi nevoit sa port pasaportul cu mine pentru punerea stampilelor la punctele de frontiera.

”Vreau sa cred ca schimbarea este cat mai aproape, mai ales ca vin alegerile din 2009”

Reporter: – Care este opinia studentilor din Republica Moldova despre unirea Basarabiei cu Romania?

V.M: – In zonele din care vin, tinerii sunt mai mult sau mai putin informati. Cei din mediul rural, care au acces doar la doua posturi de televiziune cu acoperire nationala, cum ar fi Moldova 1, NIT TV… Sunt doua televiziuni loiale puterii care reflecta tot ce s-ar intampla in tara din prisma partidelor de guvernamant. Atunci cand vin la facultate, tinerii din aceste zone dau dovada ca nu cunosc realitatea social-politica din tara. Insa venind aici, in mediul academic, pot sa acumuleze multe informatii utile, care ii va ajuta la exprimarea unei opinii. Mi-am adus aminte de un caz, prezentat de un absolvent de-al nostru, care a intervievat mai multi tineri din orasul Soroca pe tema Uniunii Europene.

Marea mea mirare a fost ca peste 50 la suta dintre tineri nu stiau ce inseamna Uniune Europeana. Iar un tanar, destul de enigmatic a intrebat mirat: ”Dar cine-i Uniunea Europeana, e vreo interpreta ceva?”. Pentru mine a fost un soc extraordinar sa aflu ca mai exista tineri care nu stiu lucrurile de baza. Insa, nu sunt ei de vina ca au crescut in acest mediu, ca nu au un suport financiar suficient pentru a urma studii superioare si raman in mediul rural pentru a paste vaci si oi. Probabil si celor de la putere le convine ca locuitorii de la tara sa nu primeasca educatia de care au nevoie. Este mult mai greu de manipulat un cetatean care are materie cenusie, care lucreaza. Imi pun mari sperante in cei care vin sa-si faca studiile aici si acolo. Avem tineret care fac lucruri marete, dar si tineret, cu parere de rau, care se limiteaza la actiuni mai putin nobile.

Reporter: – Credeti ca au vreo vina televiziunile, radiourile sau ziarele in problema dezinformarii tinerilor?

V.M: – Vina o poarta clasa politica de la Chisinau, pentru ca s-a creat starea social-economica in tara, incat nu au acces la niste surse de informare elementare: TV, agentii de presa, ziare on-line sau Internet. Pentru a-ti crea o proprie impresie sau o viziune, trebuie sa ai macar patru posturi de televiziune. Un al doilea factor in problema dezinformarii este lipsa literaturii de specialitate in biblioteci. Este nevoie de o educatie pe masura, trebuie sa intreprindem actiuni concrete si sa le oferim tinerilor un salariu. Totusi, vreau sa cred ca schimbarea este cat mai aproape, mai ales ca vin alegerile din 2009. Iar fiecare poate face alegerea corecta.

Reporter: – Ce actiuni intreprind tinerii din Republica Moldova in favoarea democratiei?

V.M: – In ultimul timp, numarul organizatiilor nonguvernamentale initiate de tineri este in crestere in Republica Moldova. Chiar in ziua de 27 martie, au avut loc depuneri de flori la monumentul lui Stefan cel Mare si Sfant, la monumentele celor care au contribuit in 1918 la Actul Unirii. Au fost organizate diverse conferinte stiintifice in centre universitare. Personal, am incercat sa fiu alaturi de organizatori, am incercat sa indrum si studentii. Este foarte important in calitate de profesor sa educi tanara generatie, este datoria mea morala de a-i orienta spre valorile neamului. De cand am devenit lector la Catedra de Jurnalism, le-am inspirat colegilor mai mici, cum obisnuiesc sa le spun studentilor mei, incredere discutand de la egal la egal. Un profesor trebuie sa fie prieten cu studentul sau.

Reporter: – Care ar fi motivul de baza pentru care tinerii din Republica Moldova prefera sa faca studii in Romania?

V.M: – Sunt mai multe motive. Unul la mana, eliberarea cetateniei romanesti, doi la mana, abilitatile de comunicare intr-o limba corecta romaneasca, salariile mult mari si incadrarea in campul de lucru. Sunt multumit pentru tinerii care aleg sa-si continue studiile in Romania pentru ca se intorc cu o alta mentalitate. Iar daca prefera sa ramana in Romania, se pot incadra usor in campul muncii. Astfel stau lucrurile, avem de luat exemple din partea romanilor si suntem bucurosi ca putem invata ceva nou.

Autor: Oxana Selari